top of page

Αρχαιολογικό μουσείο Αμισού Πόντου

Φωτογραφίες από το ταξίδι μας

στην Σαμψούντα

Η Σαμψούντα ιδρύθηκε αρχικά με το όνομα Αμισός από κατοίκους της Μιλητού στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια η Σαμψούντα άνηκε στο Βασίλειο του Πόντου, που εν συνεχεία ήταν μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το 47 π.Χ. περιήλθε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1389

 

Η Αμισός ή Σαμισός (σήμερα Σαμψούντα) ήταν ο αμέσως μετά την Σινώπη ακμαιότερος ελληνικός λιμένας στη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου, λίγα μίλια δυτικά των εκβολών του Λυκάστου. Αποικίστηκε αρχικά από Μιλησίους, στη συνέχεια παρήκμασε και αποικήθηκε εκ νέου από τους Αθηναίους πιθανώς στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. και μετονομάστηκε Πειραιεύς. Στα χρόνια των βασιλέων του Πόντου επανήλθε το αρχαίο όνομα της πόλης.

Η άλλη όψη του νομίσματος!

Φωτογραφήσαμε αυτό το αρχαίο ελληνικό χρυσό νόμισμα στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμισού στον Πόντο. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

 

Η άλλη όψη του νομίσματος! Χρυσός στατήρας (297-282 π.Χ.) με κεφαλή Αλεξάνδρου κερασφόρου στη μία όψη και την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ στην άλλη.

 

Ο στατήρας είναι αρχαίο νόμισμα, γνωστό διεθνώς κυρίως ως τέτοιο της βόρειας Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Μακεδονίας. Ομως στατήρες κόβονταν και κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα από τον 8ο αιώνα π.Χ. σε πολλές περιοχές της, με ευρύτερα γνωστούς τον αιγινητικό στατήρα, τον αττικό, τον ευβοϊκό, τον κορινθιακό και πολύ αργότερα -επειδή η Μακεδονία δεν είχε αρχικά ιδιαίτερα αναπτυγμένο εμπόριο- τον μακεδονικό. Στατήρες κυκλοφόρησαν στη συνέχεια και στην δυτική Ευρώπη από τους Κέλτες, όταν αυτοί μιμήθηκαν τον μακεδονικό στατήρα, τον οποιο γνώρισαν υπηρετώντας ως μισθοφόροι στο στρατό του Φίλιππου Β΄.

 

Στο μουσείο της Σαμψούντας δείχνουν μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος.

Ο Αλέξανδρος απεικονίζεται ως θεοποιημένος στις κοπές του Λυσιμάχου με τα κέρατα του Αμμωνος Διός
Η κυκλοφορία του νομίσματός του είχε μεγάλη εμβέλεια (από τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο) καθορίζοντας τις οικονομικές σχέσεις μιας «πολυεθνικής» αυτοκρατορίας. Η αναγνώριση της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τόσο μεγάλη ώστε το νόμισμά του απαντά και σε απομιμήσεις στους Κέλτες και του Θράκες.

Ο Λυσίμαχος ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατόπιν ένας από τους διαδόχους του, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Θράκης, της Μακεδονίας και μέρους της Μικράς Ασίας, βορειοδυτικής Μικράς Ασίας, που περιελάμβανε και μέρος του Πόντου ως την Αμισό γι' αυτό και βρέθηκε εκεί το νόμισμα που κοσμεί σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο Αμισού. Είναι η διασύνδεση του Πόντου με την Μακεδονία (Μακεδονία, Θράκη, Πόντος σε ένα Βασίλειο επί Λυσίμαχου διαδόχου του Αλεξάνδρου) 

bottom of page