Από την εκπομπή "Ο Πόντος μας" με τον Γιώργο Πεζιρκιανίδη που θα μεταδοθεί από το center tv Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μαγειρεύουμε "τα κιντέας" (τσουκνίδα) με την κα. Περσεφόνη Ακριτίδου. Παραδοσιακή νηστίσιμη ποντιακή συνταγή και ο κουκαράς τερεί μας!
Μη την χάσετε!
Μαγειρεύουμε "τα κιντέας"
Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο, όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες. Η λέξη κιντέας ή κινθέα (πληθυντικός: κιντέατα ή κινθέατα) προέρχεται από το Αρχαίο ουσιαστικό «κνίδη», που σημαίνει τσουκνίδα.
Τα κιντέατα ήταν ένας «θησαυρός», με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία… κι αυτό οι Πόντιοι το γνώριζαν. Τον καιρό που οι τσουκνίδες θεωρούνταν ένα άχρηστο ζιζάνιο και τις ξερίζωναν, οι Πόντιοι τις είχαν εντάξει στο διατροφολόγιο τους και μάλιστα ήταν μια αγαπημένη τροφή τους…
Είναι πλούσιες σε μεταλλικά άλατα σε ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο. Το είδος που απαντάται στη χώρα μας θεωρείται εξαιρετικό, δεν είναι δηλητηριώδες και λειτουργεί εξαιρετικά σαν σύμμαχος κατά πολλών ασθενειών.
Η χρήση της τσουκνίδας ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ) ανέφερε 61 φυσικές θεραπείες με βάση την τσουκνίδα. Χαρακτηρίζοντας την «πανάκεια», δηλαδή ότι κάνει για όλες τις ασθένειες.
Είναι πλούσιες σε μεταλλικά άλατα, ενώ ροφήματα που φτιάχνονται από τσουκνίδα είναι διουρητικά και θεωρούνται αποτελεσματικά ενάντια στην πέτρα της χολής.
Οι τσουκνίδες, πέραν της ιατρικής, έχουν βρει εφαρμογή και στη μαγειρική.
Πηγή: Cityportal
Comentários