Στην πανέμορφη πόλη του Ευξείνου Πόντου, την Σινώπη, κατά την διάρκεια των ταξιδιών μας στον Πόντο, επισκεπτόμαστε πάντα το πανέμορφο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης γεμάτο ελληνικές αρχαιότητες. Στο μουσείο, την προσοχή μας αποσπά το υπέροχο ανάγλυφο με τα δύο πλοία που συνειρμικά μας παραπέμουν στα καράβια των πρώτων Ελλήνων αποίκων από την Μίλητο.
Οι Ελληνες στην Σινώπη
Η Σινώπη πήρε το όνομα της από τη νύμφη Σινώπη, τη θυγατέρα του Ασωπού.
Πρώτοι άποικοι ήταν οι κάτοικοι της Μιλήτου περί τον 8ο αι. π.Χ., σε συμφωνία με τους παλαιούς κατοίκους.
Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι στη Σινώπη οι Αργοναύτες συνάντησαν τους γιους του Τρικκαίου Δηιμάχου που κατοικούσαν ήδη εκεί, Δηιλέων, Αυτόλυκο και Φλόγιο, οι οποίοι χωρίστηκαν από τον Ηρακλή, όταν ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον άθλο του παίρνοντας τη ζώνη της Αμαζόνας Ιππολύτης.
Η Σινώπη ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στο Πόντο και αφετηρία του εξελληνισμού των εκεί ακτών μέχρι τη μακρυνή Κολχίδα. Η Τραπεζούντα, η Κερασούντα και τα Κοτύωρα ήταν αποικίες της Σινώπης. Κατά τον 5ο αι. π.Χ. απετέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Ηγεμονίας, ο δε Περικλής έστειλε εκεί 600 Αθηναίους κληρούχους, μετά την απαλλαγή της πόλης από την τυραννία του Τιμησέλεω. Στη συνέχεια, η ελληνική πόλη ήταν ανεξάρτητη και από αυτή πέρασαν οι «Μύριοι» του Ξενοφώντα.
Comments