top of page

Αρχαιοελληνικοί θησαυροί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σινώπης - Τι θα δούμε στην εκδρομή μας στον Πόντο



Ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης στο αρχαιολογικό μουσείο Σινώπης



Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που θα επισκεφθούμε στην διάρκεια της εκδρομής μας στον Πόντο είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σινώπης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σινώπης  εκθέτει αρχαιολογικά αντικείμενα, που βρέθηκαν μέσα και γύρω από την πόλη.


Ιστορικό

 

Αντικείμενα ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, που βρέθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, συντηρήθηκαν αρχικά σε ένα γυμνάσιο.

Το 1932, τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Περβάνε μεντρεσέ, ένα πρώην θρησκευτικό σχολείο, όπου αποτέλεσαν τον πυρήνα του Μουσείου Σινώπης. Το κτήριο ιδρύθηκε ως μουσείο και άνοιξε στο κοινό το 1941.

Μια κοινή ομάδα Γερμανών και Τούρκων αρχαιολόγων, με επικεφαλής τους Λούντβιχ Μπούντε και Εκρέμ Ακουργκάλ, πραγματοποίησε ανασκαφές στο κέντρο της Σινώπης και στο Κοτζαγκιόζ Τούμουλις στο Ντεμιρτζικιόι μεταξύ 1951 και 1953.

Ο Ακουργκάλ πρότεινε την κατασκευή ενός ειδικού κτηρίου μουσείου στη Σινώπη, για να χωρέσουν τα πολυάριθμα αντικείμενα. Το 1968, ο δήμος της πόλης δώρισε ακίνητο στο κέντρο της Σινώπης, το οποίο ενσωμάτωσε έναν τάφο της εποχής της αυτοκρατορίας των Σελτζούκων και τα ερείπια ενός Σεραπείου, που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές.

Το διώροφο κτήριο του μουσείου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Σινώπης..

 

Μουσειακά εκθέματα

Υπαίθριο τμήμα

 

Το ερείπιο ενός Σεραπείου, ενός ναού αφιερωμένου στη συνδυασμένη ελληνιστική - αρχαία αιγυπτιακή θεότητα Σέραπις, βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του υπαίθριου τμήματος του μουσείου. Αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές το 1951. Μέσα στο ερείπιο του ορθογώνιου ναού βρέθηκαν τεχνουργήματα από τερακότα, αρχιτεκτονικά στοιχεία και μορφές του Σεράπη, του Διονύσουτου Ηρακλήτης Ίσιδας και της Κόρης. Η χρονολογία του κτηρίου είναι άγνωστη, ωστόσο, μια επιγραφή δείχνει ότι ήταν αφιερωμένο στον Σέραπι.

Άλλα εκθέματα, όπως αρχιτεκτονικά στοιχεία, ορόσημα, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά από πέτρα ή μάρμαρο, μεγάλα πήλινα πιθάρια και ψηφιδωτά, εκτίθενται στο βόρειο τμήμα της αυλής.

 

Εσωτερικά εκθέματα


Ο διάδρομος έξω από την είσοδο περιέχει γλυπτά και προτομές. Εδώ εκτίθεται επίσης μια πέτρινη επιγραφή, που παρουσιάζει μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Σινώπης και της Ηράκλειας Ποντικής  τον 4ο αιώνα π.Χ. 

Η μικρή αίθουσα τεχνουργημάτων διαθέτει σκεύη, μεταλλικά εργαλεία, αγγεία, ειδώλια από τερακότα και αρχιτεκτονικά στοιχεία από το Σεραπείο, και γυάλινα σκεύη και αντικείμενα από τάφους, όλα εκτίθενται με χρονολογική σειρά από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3300–2100 π.Χ.) έως το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (1453). Ένα ψηφιδωτό πάνελ που απεικονίζει επτά μούσες των τεχνών, που αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές σε γειτονιά της Σινώπης, διακοσμεί το κέντρο του δαπέδου αυτού του τμήματος.



Μαρμάρινο γλυπτό δύο λιονταριών που σφαγιάζουν ένα ελάφι από τον 4ο αιώνα π.Χ.

 


Σε αυτή την αίθουσα εκτίθεται ένα μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει δύο λιοντάρια να σκοτώνουν ένα ελάφι και μια σαρκοφάγο ενός ναυτικού. 

Στην ενότητα νομισμάτων, η συλλογή παρουσιάζει παραδείγματα των πρώτων ασημένιων νομισμάτων, που κόπηκαν στη Σινώπη, εκτίθενται νομίσματα πόλεων καθώς και βυζαντινά και σελτζουκικά νομίσματα. 

Η αίθουσα των εικόνων περιέχει εικόνες από ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες της βυζαντινής Σινώπης. Οι εικόνες ήταν ζωγραφισμένες και επιχρυσωμένες τοιχογραφίες σε σοβατισμένο ύφασμα ή πάνελ από ξύλο καστανιάς. Μοιάζουν με εικόνες που βρίσκονται στις εκκλησίες της Ρωσίας και της Κύπρου.


Αίθουσα αμφορέων




 

Κατά τη διάρκεια της γαλλοτουρκικής ανασκαφής, που διεξήχθη μεταξύ 1994 και 2000 στο κέντρο, τις περιοχές Καρακούμ και Ντεμιρτζικιόι της Σινώπης, αποκαλύφθηκαν πολλά εργαστήρια και φούρνοι κατασκευής αμφορέων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατασκευή αμφορέων, τούβλων και κεραμιδιών ήταν ο κύριος οικονομικός τομέας της Σινώπης κατά την ελληνιστικήτη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Αμφορείς από αυτές τις ανασκαφές εκτίθενται στην αίθουσα αμφορέων, όπως επίσης και ένα αντίγραφο ενός κλιβάνου αμφορέα και ένας χάρτης που δείχνει την εμπορική περιοχή διανομής αμφορέων από τη Σινώπη.





コメント


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page