top of page

Εκδρομή στην Μάνη & την αρχαία Τραπεζούντα καλεσμένοι των απογόνων των Κομνηνών!


Για να συναντήσουμε τους απογόνους των αυτοκρατόρων Κομνηνών της Τραπεζούντας. Θα συμμετέχουμε στην εκδήλωση, που οργανώνει η αδελφότητα Κομνηνών Στεφανόπουλων, αναβίωσης εορτής των αυτοκρατόρων Κομνηνών της Τραπεζούντος με ιστορία 800 ετών!



Το περιοδικό μας "Πόντος" και τα “ταξίδια Τραπεζούς” οργανώνουν εκδρομή στα ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντος στην Πελοπόννησο το Πάσχα του 2023. Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη (& Σέρρες) - Κατερίνη - Βόλος - Αθήνα.


Μετά την πτώση της Τραπεζούντος, το όγδοο παιδί του τελευταίου αυτοκράτορα Δαυίβ Κομνηνού, ο Νικηφόρος, καταφεύγει μαζί με άλλες αρχοντικές οικογένειες του Πόντου στην Μάνη και γίνεται Πρωτογέροντας. Ο Εγγονός του, ο Στέφανος Κομνηνός, μετονομάζεται σε Στεφανόπουλο και συνεχίζεται η ιστορία ως τις μέρες μας με τους απογόνους των Κομνηνών Στεφανόπουλων.

Η αδελφότητα των απογόνων των Κομνηνών αναβιώνει στις μέρες μας μία εκδήλωση που ξεκίνησαν οι Κομνηνοί από την Τραπεζούντα πριν 800 χρόνια! Σε αυτήν είμαστε καλεσμένοι και θα ξεναγηθούμε στην γειτονιά και τα κτίσματα των Κομνηνών από τους ίδιους τους απογόνους τους στις 17 Απριλίου δεύερη ημέρα του Πάσχα.

Επίσης θα επισκεφθούμε την αρχαία Τραπεζούντα κοντά στην Μεγαλόπολη από όπου το 371 π.χ. οι κάτοικοι μετανάστευσαν στην Τραπεζούντα για να βρουν τα αδέρφια τους! Παιχνίδια της ιστορίας που θα ζωντανέψουν μπροστά μας με επιτόπου ξεναγήσεις.





ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΡΓΟΣ – ΜΑΝΗ – ΟΛΥΜΠΙΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ


Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη. Στάση στην Αθήνα για να παραλάβουμε τους αθηναίους φίλους μας. Μετά από στάσεις για καφέ και φαγητό φθάνουμε το απόγευμα στην Τρίπολη. Ελεύθερο βράδυ για βόλτα στην πλατεία της Τρίπολης και φαγητό. Με μακρά και σημαντική ιστορία, αλλά και με σύγχρονες υποδομές και αξιοθέατα και όμορφες εξοχές, η Τρίπολη βρίσκεται στη μέση της Πελοποννήσου και είναι η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, στο κατάφυτο οροπέδιο της Μαντινείας, κάτω από το επιβλητικό όρος Μαίναλο. Η πόλη έγινε σύμβολο της Επανάστασης, η ηρωική Τριπολιτσά.


ΜΑΝΗ – «ΤΡΑΠΕΖΑ» ΚΟΜΝΗΝΩΝ


Θα συμμετέχουμε στην εκδήλωση, που οργανώνει η αδελφότητα Κομνηνών Στεφανόπουλων, αναβίωσης εορτής των αυτοκρατόρων Κομνηνών της Τραπεζούντος με ιστορία 800 ετών!

Αναχώρηση για το Οίτυλο της Μάνης. Συμμετοχή στην γιορτή της «Τράπεζας» της αδελφότητας των Κομνηνών Στεφανόπουλων. Οι απόγονοι των Κομνηνών αυτοκρατόρων της Τραπεζούντος συγκεντρώνονται στο Οίτυλο για να εορτάσουν την μεγάλη εορτή των προγόνων τους την «ΤΡΑΠΕΖΑ». Πρόκειται για μία γιορτή που εόρταζαν οι πρόγονοί τους Μεγάλοι Κομνηνοί πριν 800 χρόνια στην Τραπεζούντα και την έφεραν στο Οίτυλο όπου εορτάζεται από το 1535. Θα παραβρίσκονται και απόγονοι από τις ποντιακές οικογένειες των Μαυρουλάδων, των Καλομεράντων, των Δορανιτών και των Μελισουργών καθως και των Λασκαραίων και Ταυβουλάρηδων. θα έρθει και αντιπροσωπεία από τους Κομνηνούς από το Καργκέζε της Κορσικής. Η μεγάλη γιορτή των Κομνηνών Στεφανόπουλων ήταν η «Τράπεζα». Την εόρταζαν την δεύτερη ημέρα της Λαμπρής, συντρώγοντας όλοι σύμφωνα με την παράδοση της βυζαντινής “Τράπεζας” (εορταστικός δείπνος).

Την μεγάλη αυτή γιορτή των Κομνηνών την καθιέρωσε στο Οίτυλο, ο δευτερότοκος υιός του Αλεξίου Κομνηνού Στέφανος, εγγονός του Νικηφόρου, ο οποίος δια της ελεύσεως του στο Βίτυλο δημιούργησε τον “οίκο του Βιτύλου”. Μικρός ο Στέφανος μαγευόταν από τις ιστορίες που του έλεγε ο πάππος του Νικηφόρος για την μακρινή Τραπεζούντα.

Η ιστορία όμως που τον συνέπαιρνε περισσότερο ήταν η ιστορία της “Τράπεζας”, την οποία θέσπισε ο Αλέξιος μεγάλος Κομνηνός στα 1205 στην Τραπεζούντα. Λειτούργησε στην οικογένεια ως μηχανισμός σύνδεσης των μελών της, που είχαν καταφύγει στην Τραπεζούντα σαν φράγκεψε η Πόλη. Το ιστορικό της παρουσίας των Μεγάλων Κομνηνών και των απογόνων τους στην Μάνη θα παρουσιαστεί από τον εκπρόσωπο της αδελφότητας Κομνηνών Στεφανόπουλων κ. Γιάννη Κατσουλέα Κομνηνό ο οποίος θα μας ξεναγήσει στην γειτονιά των Κομνηνών καθώς και στα κυριότερα μνημεία που άφησαν στην Μάνη.





ΜΑΝΗ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ


Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.

Ήταν κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού. Εκεί βρισκόταν για περίπου χίλια χρόνια το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Είχε ύψος 12 μ. και αποτελούνταν από ξύλο εσωτερικά, αλλά χρυσό, ελεφαντόδοντο, ασήμι, κρύσταλλο και ημιπολύτιμους λίθους εξωτερικά. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Η λειτουργία του ιερού χώρου συνεχίσθηκε κανονικά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια επί Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄, με διάταγμά του απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους.

Ολυμπιονίκης από τον Πόντο υπήρξε ο Βαλέριος Εκλεκτός (β’ μισό 3ου αι. μ.Χ.). Κήρυκας από τη Σινώπη. Κέρδισε τέσσερις φορές την πρώτη νίκη στο αγώνισμα των κηρύκων στις Ολυμπιάδες: 256η (245), 258η (253), 259η (257), και 260ή (261).Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην αρχαία Τραπεζούντα. Η Τραπεζούντα ήταν αρχαία κώμη της Παρρασίας, περιοχής της Αρχαίας Αρκαδίας. Βρισκόταν στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αλφειού και στους ανατολικούς πρόποδες του Λυκαίου όρους.

Εκεί κοντά σήμερα ευρίσκονται τα χωριά Κυπαρίσσια και Μαυριά.

Η Τραπεζούντα εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της όταν με την ίδρυση της Μεγάλης Πόλεως από τον Επαμεινώνδα (371 π.χ.), αρνήθηκαν να μετοικίσουν σ’ αυτήν. Ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του, Η κεφ. 27 παρ. 5,6, λέει γι αυτό: «Και άλλοι Αρκάδες δεν παραμέλησαν την κοινή υπόθεση και συναθροίζονταν με βιασύνη στην Μεγαλόπολη. Οι μόνοι από τους Αρκάδες που άλλαξαν γνώμη ήταν οι Λυκοσουρείς, οι Λυκαιάτες, οι Τρικολωνείς και οι Τραπεζούντιοι, διότι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αρχαίες πόλεις των. Μερικοί από αυτούς υποχρεώθηκαν χωρίς την θέλησή των και με εξαναγκασμό να μετακομίσουν στην Μεγαλόπολη.

Οι Tραπεζούντιοι όμως αναχώρησαν από την Πελοπόννησο δια παντός, όσοι από αυτούς εγλύτωσαν και δεν θανατώθηκαν από τους οργισμένους Αρκάδες, που τους σκότωναν αμέσως. Εμπήκαν, λοιπόν σε πλοία και πήγαν στον Εύξεινο Πόντο και έγιναν δεκτοί από τους κατοίκους της Τραπεζούντος, διότι είχαν το ίδιο όνομα και προήρχοντο από την μητρόπολή τους”.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεγαλόπολης βρίσκεται 3 χλμ. έξω από την σημερινή πόλη της Μεγαλόπολης, κοντά στο δρόμο Μεγαλόπολης - Καρύταινας, και 35 χλμ. από την Τρίπολη. Κοντά κυλά ο ποταμός Ελισσών που εκβάλει στον Αλφειό.

Η Μεγαλόπολη ιδρύθηκε το 371 π.Χ. από συνοικισμό διαφόρων Αρκαδικών κωμών με τη συνδρομή του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα.

Κεντρικό μνημείο είναι το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο αποτελεί μεγάλη μαρτυρία της κραταιάς Αρκαδικής Ομοσπονδίας και της πανίσχυρης Μεγάλης Πόλεως, της νεώτερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, που γνώρισε αίγλη και μεγαλείο, αλλά χάθηκε μέσα σε δύο αιώνες. το θέατρο ήταν το μεγαλύτερο και αρχαιότερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας. Υπολογίζεται πως η χωρητικοτητά του ήταν 18.200 θεατές περίπου.


Ελάτε μαζί μας στην εκδρομή - δηλώστε συμετοχή


4ήμερη εκδρομή Πάσχα 2023


ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΟΝΤΟΣ” - ταξίδια “Τραπεζούς”

Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία για να κάνετε την κράτηση της θέσης σας για το ταξίδι:

τηλ. 2310-537290, 2310-698980 κιν. 6946-333578

trapezous@gmail.com







Commentaires


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page